På vegne av Lise i Funky Fresh Foods vil jeg nå invitere og anbefale dere, kjære lesere, til å delta på RAW FOOD workshop i Kristiansand. Workshopen går over to dager, men du velger selv om du vil delta på en av dagene eller begge to som vil gi deg redusert pris.
Bildene er hentet fra Funky Fresh Foods og er laget av meg ment som inspirasjon!
Bittelitt om Lise: Jeg ble kjent med denne herlige jenta da hun jobbet på Sans & Smak for ett års tid siden. Sans & Smak er min favorittbutikk i Kristiansand som selger kun økologiske varer. Vi ble raskt "kjent" og stod og snakket om Kombucha, raw food og dehydratorer i evigheter. Det var Lise som introduserte meg for næringsgjær og det var henne jeg fikk smake grønnkål med ostesmak av. Lise flyttet fra Kristiansand og byen ble raskt en raw food-entusiast fattigere. Virkelig en inspirerende, engasjerende og herlig jente som jeg er helt sikker på at kommer til å holde et fantastisk flott kurs og ikke minst gi oss oppskriftene på nydelig raw food!
For mer informasjon sjekk facebooksiden til Funky fresh Foods. Jeg gleder meg veldig og håper å møte mange av dere. Er du med?
RAW food workshop, ER DU MED!? :)
Mjuuugly's hummus!
Jeg har alltid vært glad i kikerter, men hummus har jeg aldri taklet. Jeg har senere funnet ut at det ikke er hummusen jeg ikke takler, men tahinien (knuste sesamfrø) og da ble jo saken en helt annen. Jeg har derfor kommet frem til denne oppskriften som passer mine smaksløker bedre enn den originale som lages med tahini og olivenolje, og den blir ekstra fin om du tilsetter litt grønt, gulrot eller rødbete. Ja, for dere vet jo at vi spiser litt med øynene også, ikke sant?
Mjuuugly's hummus:
♦1 boks kikerter - ca 230 gram
♦ 1/2 sitron
♦ 1 pose valnøttsmør eller 1 pose mandelsmør = 2 ss
♦ Ca 0,5 dl vann
♦ 2 digre fedd hvitløk
♦ Salt, pepper
♦ En god dæsj kaldpresset olje om du vil, jeg bruker stort sett kun hampolje.
♦ En halv rødbete (om du vil ha hummusen rosa)
Slik gjør du:
- Skyll kikertene godt.
- Blend alle ingrediensene i en foodprosessor eller med stavmikser. Har du en god blender kan du sikkert bruke den. Se an hvordan du vil ha konsistensen og tilsett eventuelt mer vann deretter.
- To fedd hvitløk er mye til denne porsjonen, så vær obs. på det hvis du ikke er veldig glad i hvitløk.
- Smak til med salt og pepper.
Repair blåbærsmoothie!
Mannen i hus har blitt syk og han har vært stor tilhenger av å gi kroppen et "vitamin C-sjokk" når han er forskjøla. Før hadde vi alltid brusetabletter med 1 gram vitamin C tilgjengelig og han følte det var til stor hjelp hver gang han var syk. Nå har vi ikke disse tablettene lenger for jeg er stor tilhenger av naturlig c-vitamin, fremfor de kjemisk fremstilte. Men "vitamin C-sjokk" skulle han få siden han ville så jeg laget en reparasjonssmoothie til han, og vet dere, han mente fullt og ærlig at han umiddelbart følte seg bedre, og om det var fysisk eller psykisk så er vel ingenting bedre enn at han følte seg bedre!?
Reprasjonssmoothie til to:
♦ 4 dl frosne blåbær / evt. andre frosne bær
♦ 3 dl kokosmelk
♦ 3 dl vann
♦ 1 ss gojipulver
♦ 2 ts camu camu **
♦ 2 ts lecitin
♦ 1,5 ts vaniljepulver
♦ 1 ts stevia
** Her er det camu camu-pulveret som er viktig og må ikke utelates, bortsett fra det bruker du det du har av ingrediensene ovenfor. Camu camu er gull verdt og gir faktisk denne smoothien ti ganger daglig anbefalt dose vitamin C. Vitamin C er et vannløslig vitamin som ikke lagres i kroppen. Det er derfor ingen fare å ta store doser vitamin C av og til da kroppen skiller ut overflødig vitamin gjennom urin.
- Her skal alle ingrediensene blendes sammen. Har du en god blender trenger du kanskje ikke så mye vann som det er oppgitt over, og har du derimot en svak blender vil du trenge mer.
- Drikk med en gang!
UNGE KOKKER kokkekurs!
Nå kommer jeg med et knalltilbud til alle der ute som er mellom 18-25 år! Unge kokker skal holde et lokallag i Kristiansand denne helgen og har ledige plasser. Derfor skal dere få et knalltilbud: Kurs lørdag 28.april og søndag 29.april klokka 10.00-16.00 begge dagene til 500,-**. Kurset holdes på Oddemarka skole og pålemeldingsfrist er innen fredag kl 12.00. Har du spørsmål kan du henvende deg til lise@funkyfreshfoods.no. Mer om kurset kan du lese om HER!
**For å bli med på dette kokkekurset er det to kriterier du må oppfylle: du må være mellom 18-25 år og du må være medlem i unge kokker. Som medlem i unge kokker får du diverse medlemsfordeler som kokkekurs til rabattert pris, oppskriftshefte i velkomsgave, oppskriftsmagasin på mail fire ganger i året, tips og nyheter, osv. Det koster 100 ,- å bli medlem i unge kokker og du kan lese mer om medlemsskapet HER!
FØRSTEMANN TIL MØLLA! Her er det kun plass til maks 12 stykk.
Er du over 25 år er det fortsatt ledige plasser på raw food workshop, les mer HER!
VERDENS beste raw vårruller!!!
Disse vårrullene ble til i et svakt øyeblikk på kjøkkenet da jeg smalt sammen noen av favorittingrediensene mine og endte opp med et resultat som overgikk alle forventninger. Allerede dagen etter var jeg på'an igjen og lagde og skrev ned oppskriften, for en slik nydelig oppskrift må deles. Rispapirene er ikke raw, det vet dere nok, men ellers er oppskriften raw vegansk! Bortsett fra smaken er det beste med disse vårrullene at de ikke krever uvanlige og "rare" ingredienser. Ingrediensene jeg bruker her er råvarer jeg mener alle bør ha tilgjengelig stort sett hele tiden. Dessuten er det viktig at du følger DINE smaksløker og behov og tilsetter grønnsaker og krydder deretter. For at en oppskrift skal bli vellykket er fasiten ganske enkel: DU må smake deg frem underveis! Når det er sagt så er det virkelig en glede å dele denne oppskriften med dere for den er rett og slett helt rå, utrolig god og har en perfekt balanse mellom det sure, det søte, det salte og det bitre!
Spiser du lavkarbo så bytter du ut rispapiret med salatblader eller kålblader, og dadlene med noen spiseskjeer yaconsirup så er den saken løst!
Her er oppskriften på verdens beste raw vårruller, komponert av meg!
♦ 15-20 rispapir
♦ 1/3 nykål
♦ 1/3 agurk
♦ 3 gulrøtter
♦ En bit rødbete **
♦ 5 store spiseskjeer hampfrø **
♦ En god neve valnøtter, bløtlagt et par timer **
** Bruk det du har og liker best! Bytt gjerne ut hampfrø med andre frø, men valnøttene anbefales hvis du tåler de!
PERFEKT saus:
♦ 10 stk soltørka tomater **
♦ 5 store dadler / evt. 10 små **
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ En bit ingefær / evt. tørket pulver
♦ Et stort fedd hvitløk
♦ 1/4 ts chili, SMAK deg frem!
♦ 1 ts raw soyasaus (hvis du har)
♦ Salt, pepper
♦ 1,5-2,5 dl bløtleggingsvann
** Bløtlegges i 3 dl vann, gjerne sammen og husk å spar på bløtleggingsvannet!
Slik gjør du:
- Finhakk nykål og agurk. Riv gulrøtter og en bit rødbete på rivjern. Hakk valnøtter.
- Lag sausen og marinér den godt inn i råkostsalaten. Her må du huske at væskemengden vil avhenge etter hvor god maskin du bruker, men bruk minst mulig vann! Jeg brukte nøyaktig 1,5 dl bløtleggingsvann og det taklet Magic Bullet'en min akkurat.
- Legg rispapiret i kaldt vann til de er helt gjennomvåte.
- Legg deretter ett og ett rispapir på et kjøkkenhåndkle og legg på ei god spiseskje vårrullfyll. Brett sammen og la gjerne vårullen ligge litt til på kjøkkenhåndklet for å "tørke".
Mange synes sikkert det er litt rart å spise våruller uten en saus ved siden av, men siden fyllet her er så smaksrikt så syns jeg absolutt ikke det er nødvendig med en saus ved siden av. Vil du likevel ha en raw saus ved siden av så vil jeg anbefale en oppskrift på sweet chilisaus som jeg ikke har prøvd selv, men som en liten fugl visket meg i øret at er knallgod, HER er oppskriften på den. Jeg tror jeg tørr gå så langt at jeg kan garantere at disse vårrullenee vil falle i smak hos både store og små.
Til mine kjære venner som jeg vet leser dette innlegget: dere kommer garantert til å bli servert disse vårrullene om dere vil eller ikke, og dere kommer til å elske de! Jeg skal til og med lage en variant uten valnøtter til deg René siden du ikke tåler nøtter.
Raw fattigmannslunsj alá Mjuuugly!
Kjøleskapet har vært et fryktelig sørgelig syn om dagen og jeg hørt grønnsaksskuffen hyle etter påfyll. Så tomt og trist kjøleskap tror jeg aldri vi har hatt før, men mat må man uansett ha.. Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle lage når det eneste av ferske råvarer kjøleskapet kunne friste med var tre gulerøtter, to løk, en halv honningmelon, en kvart brokkoli, noen veldig gamle appelsiner og en slapp sitron, og tha's it. Nå skal det sies at vi hadde skapene fulle av bønner, linser og basisvarer, men jeg ville ha RAW FOOD! Vel, da må man være litt kreativ og jeg endte opp med en veldig god lunsj.
Honningmlon med snadder:
♦ 3 små gulrøtter
♦ 1/3 brokkoli med stilk
♦ En miniatyrløk
♦ 1/2 honningmelon
Cashewsaus:
♦ En neve rå cashewnøtter, bløtlagt en time eller to
♦ Saft av en halv sitron
♦ Saft fra en halv appelsin
♦ 1 hvitløksfedd
♦ Salt og pepper
♦ Vann
Slik gjør du:
- Riv gulerøtter og brokkolistilken på rivjern. Kutt opp brokkolitoppene og løken i tynne skiver.
- Skrap ut frø og innmat av honningmelonen. Jeg brukte bare litt av honningmelonen i salaten.
- Cashewnøtter, sitronsaft, appelsinsaft, hvitløk, salt og pepper kvernes til en tykk saus. Spe på med nok vann til at blenderen/stavmikseren/kaffekvernet går rundt.
- Bland grønnsaker og cashewsaus godt sammen.
- Strø over hampfrø og valnøtter.
Denne lunsjen er et godt bevis på at raw vegansk mat ikke er kjedelig, selv en fattigmannslunsj!
Raw sjokoladepudding til frokost? Ja takk!
Denne sjokoladepuddingen er smelt sammen på to minutter og etter det overlater du resten av arbeidet til chiafrøene. La den stå i kjøleskapet over natten slik at frøene sveller ordentlig ut, og morgenen etter har du en herlig frokost. Jeg er fan av å spise av fine glass og skåler, og heller du sjokoladepussingen over i coctailglass blir det som å spise dessert til frokost. Dette er en dessert, men ernæringsmessig vil jeg foretrekke og heller kalle det for en frokost. Topp puddingen med noen bløtlagte nøtter og du er ready to go..
Til tre porsjoner:
♦ 6 ss rå chiafrø
♦ 4 ss rå kokosnektar / evt. yaconsirup eller agavenektar
♦ 3 dl vann
♦ 3 ss rått kakaopulver
♦ 1 ss rått carobpulver
♦ 1 ts ekte vaniljepulver
♦ 1/4 ts salt
Valgfritt: 5 dråper stevia med smak.
Slik gjør du:
- Rør alle ingrediensene godt sammen.
- Sett blandingen i kjøleskapet og rør gjerne i den av og til. La puddingen stå å svelle i rundt 10 timer.
- Oppskriften gir tre ganske små porsjoner, men bløtlagte chiafrø metter veldig så jeg tror de færreste ville orket mer enn halve porsjonen ovenfor. Greit å merke seg!
- Sjokoladepuddingen kan fint stå i kjøleskapet et døgn eller to, noe mer ville jeg ikke latt den stå.
TIPS! Bytt gjerne ut vann med nøttemelk som mandelmelk eller hasselnøttmelk, kokosmelk eller ferskpresset appelsinjuice for en fyldigere og mer smaksrik sjokoladepudding!!!
Jeg har skrevet et innlegg om chiafrø for en evighet siden. Dette innlegget kan dere lese HER. Jeg spiste meg lei på chiafrø, men nå er de tilbake i kostholdet mitt for fult! Merk deg at bløtlagte chiafrø er en vanesak, men etter hvert som du blir vandt med konsistensen så blir de bare bedre og bedre.
Kunne du tenkt deg å prøve denne sjokoladepuddingen til frokost?
Helgens konfekt; RAW bounty!
Det er freeeeeeedag og tid for snacks, er det ikke? JO! Det er faktisk to måneder siden jeg laget disse og tok bildene, og oppskriften har allerede blitt en klassiker her hjemme. Bounty er jo en klassiker, men hva med å gjøre den vegansk og raw? Jeg har laget en ikke-raw bounty før og den finner dere oppskrift på HER, men nå skal dere få oppskrift på en av mine beste konfekter noensinne, nemlig raw bounty! Konfekten smaker bare alldeles nydelig og den kan ikke sammenliknes med originalen da denne bountyen har rene, ekte og milde smaker av vanilje og kokos. Dere kan fint spise en bit bounty hver dag med god samvittighet, men for smakens skyld vil jeg anbefale dere å dyppe bitene i deilig, hjemmelaget sjokolade. All konfekt blir bedre med sjokolade, men denne blir uimotstålig! Frys bountyen ned hvis du er redd for at den skal forsvinne på underlig vis, for det er det stor fare for hvis du har den lett tilgjengelig!
Til 20 store bountybiter trenger du:
♦ 2 dl raw kokos
♦ 5 ss lys, raw agaveektar (eller annen sirup)
♦ 2 ss rå kokosnektar (eller annen sirup)
♦ 3 ss smelta kokosolje
♦ 1/3 ts vaniljepulver
♦ 5-10 dråper stevia vanilla creme (ikke rått og ikke nødvendig, men hever smaken og anbefales hvis du har)
Slik lager du Mjuuugly's raw bounty:
- Mål opp ingrediensene og bland de godt sammen.
- Jeg lot blandingen stå på kjøkkenbenken å "trekke til seg" litt væske og deretter formet jeg bountyen med hendene.
- Du bør avkjøle bountyblandingen før du triller/lager konfekt av den, for den blir ganske myk i romtemperatur på grunn av kokosoljen!
- Smelt sjokolade og dypp bountyen i sjokolade, det blir best!
TIPS: Frys ned bitene hvis du skal dyppe de i sjokolade, da vil du få et tykt og fint sjokoladelag raskt.
Nam, nam, nam, det er ikke mer å si..
Jo, forresten, blogg.no har store problemer med serveren om dagen noe som gjør at noen av dere kan oppleve problemer med blant annet å komme inn på inlegg og å kommentere. Hvis dere har spørsmål eller noe å komme med så setter jeg stor pris på om dere følger Mjuuugly på facebook, direkte link får du ved å trykke her. Ellers kan dere alltids sende mail til mjuuuglysblogg@gmail.com.
Et søtt tips; stevia berry!
Nå som det saaakte, men sikkert går mot varme dager vil jeg gjerne komme med et lite tips til dere. Jeg bruker mye steviadråper med smak i oppskriftene mine, jeg er rett og slett helt forelska i de og bruker de mye. Jeg er spesielt glad i stevia english toffee og stevia vanilla creme, men nå har jeg fått meg en ny favoritt, nemlig stevia berry, altså steviadråper med bærsmak. Disse dråpene bruker jeg i smoothies som trenger sødme og i kalde drikker for smak.
Og her er favorittdrikken for tiden:
Denne består av:
♦ Saft av 1 sitron
♦ 10 dråper stevia berry
♦ Masse isbiter
♦ Vann eller farris
♦ Gojibær
Nam, nam. Smaker friskt og syrlig, så det er mulig du bør bruke mindre sitron eller mer stevia. Lukter fun light bringebær, for de av dere som husker den? Jeg elsket den og drakk, uff, altfor mye av den i mange år... Men pass opp, for mange dråper blir bittert og ekkelt så det er viktig at du smaker deg frem etter dine smaksløkers behov. Denne steviaen kommer i hvert fall til å bli en stor hit hos meg denne sommeren! Koster ca 55 kr for en flaske på 60 ml, men en slik flaske holder lenge, gjerne år! Kjøpt HER!
Jeg bør vel egentlig legge til at jeg har smakt nesten alle de andre steviaene med smak og ingen av de har overbevist meg og de har blitt mer eller mindre stående i kjøelskapet. Stevia med hasselnøtt er helt ok og mint kan anbefales, ellers vil jeg ikke anbefale flere.
Rask og enkel raw lunsj!
Mye raw food tar tid å tilberede, men jeg er fan av å smelle sammen de råvarene jeg har tilgjeengelig og ta det derfra. Jeg vil gjerne dele denne raw lunsje med dere, nettopp fordi raw food ikke trenger å være avansert og tidkrevende å lage. Bruk de råvarene du har tilgjengelig og foretrekker, det er da resultatet blir best! Jeg legger gojibær og nøtter i bløt i en timestid før jeg lager lunsjen, noen ganger blir de bløtlagt kortere, mens andre ganger mye lenger!
♦ Mungbønnespirer
♦ Isbergsalat
♦ Agurk
♦ Gulrot
♦ Rødløk
♦ Gojibær, bløtlagt en time
♦ Sitron
♦ Valnøtter
♦ Cashewdressing/m hvitløk, salt og pepper. Cashewnøttene er bløtlagt i en time.
Hasselnøttlatte med eller uten koffein!
Kaffe er en smakssak, noen liker den svarte enkle, mens andre liker en mektig mokka med sjokolade og melk. Jeg personlig er veldig glad i soyalatte, fryktelig glad i soyalatte. Det siste året har jeg likevel prøvd å redusere inntaket av økologisk soyamelk til fordel for økologisk soya"kjøtt" i maten min. Jeg tror ikke store mengder soya er bra og derfor reduserer jeg der jeg kan. En stor favoritt har derfor blitt hasselnøttlatte eller mandelmelklatte laget på hjemmelaget hasselnøttmelk eller hjemmelaget mandelmelk. Et godt tips når du skal lage nøttelatte er at du lager melken litt tykkeren enn om du skal lage kun melk, da dette vil gjøre det lettere å skumme melken.
Mandelmelk setter ikke så mye smak på latten som hasselnøttmelk gjør for den setter virkelig hasselnøttsmak på latten!
Hasselnøttlatte/mandellatte:
♦ 1 dl kruttsterk kaffe *
♦ 3 dl hasselnøttmelk eller mandelmelk
♦ 1 ss yaconsirup
♦ OG / ELLER 5 dråper stevia english toffee (kommer an på hor søt du vil ha latten).
* Eller rør ut 1ts-1ss Dandy Blend eller CofèCeps i en desiliter kokende vann, les mer nedenfor.
Enkelt og greit:
- Brygg kaffen. Hell over i et glss. Sett til side.
- Varm opp melken i en kasserolle sammen med yaconsirup og/eller steviadråpene, bruk visp eller melkeskummer.
- Melken skummer seg når den blir varm.
- Hell over kaffen og drikk.
Så var det dette med kaffe og koffein da for der er vi veldig forskjellige. Jeg hadde en periode hvor jeg kuttet totalt ut koffein, mer om denne perioden kan du lese om HER. Per dags dato er koffein den beste energigiveren jeg kan få (bortsett fra rå kakao som fungerer som esspresso på kroppen min!), og faktisk trenger jeg kaffe for å klare meg gjennom sosiale sammenhenger pga. ME-en. Jeg tror verken det er bra for meg eller andre "å bruke" kaffe for å holde kroppen våken, men er man kronisk syk og mye trett så vil jeg heller drikke kaffe enn å være usosial. Dessuten smaker kaffe vanvittig godt, eller hva? I min hasselnøttlatte bruker jeg helst en desiliter kruttsterk kaffe av god kvalitet, aller helst ferske, hele, økologisk, fairtrade kaffebønner malt til kaffe og brygget i presskanne. Likevel er det ikke alle som er like begeistret for kvalitetskaffe eller koffeinets positive/negative egenskaper, og derfor vil jeg tipse om et godt alternativ.
Dandy blend er en blanding av diverse ristede korn og røtter. Smaken minner veldig om kaffe, men helt likt er det absolutt ikke. Jeg syns likevel dandy blend er et godt alternativ til kaffe når jeg ønsker smaken av kaffe, men ikke koffein. Dandy blend ser ut som kaffe, lukter som kaffe og smaker som kaffe, men ikke forvent en kvalitetskaffe. Pulveret blander seg lett ut med vann og du trenger bare røre et par runder i koppen før det er helt oppløst. Jeg synes dandy blend blir best i melkebaserte kaffer og passer utmerket på kveldstid.
Dandy blend:
♦ Er en blanding av to ristede korn og tre ristede røtter.
♦ Glutenfri.
♦ Koffeinfri.
♦ Ingen tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler.
♦ Inneholder kun ristet bygg, rug, sikori rot, løvetann rot og rødbeter.
♦ Inneholder over 50 spormineraler pluss vitaminer og mineraler.
♦ Finnes i 200 grams pakning, 400 grams pakning, 908 grams pakning og porsjonspkninger som er min favoitt da jeg har en pose tilgjengelig i veska til enhver tid.
Et annet alternativ er Madre Labs CafèCeps som jeg har skrevet om HER som inneholder lite koffein og har en god kaffesmak. Ellers kan du alltids bruke koffeinfri kaffe som det finnes mange gode varianter av på markedet, bare husk å kjøp økologisk fairtrade kaffe! :)
Fristet dette? :)
Raw chiagrøt med bær, nom!!
Her kommer en ny oppskrift på chiapudding laget av bløtlagte chiafrø. Denne frokostgrøten er ikke like mektig som sjokoladepuddingen jeg laget, og denne passer godt til alle som liker granola/frokostblanding/havregrøt eller liknende til frokost. Grøten er god i seg selv med smakene av vanilje og yaconsirup, men sammen med bær blir dette en knallgod og frisk frokost. Selv min kjære gomlet i seg denne skåla på null komma niks og var enig i at dette er en fin frokost som metter lenge. Prøv og du blir overbevist!
Til to porsjoner chiagrøt trenger du:
♦ 6 ss chiafrø
♦ 3 dl hasselnøttmelk / mandelmelk eller annen nøttemelk
♦ 1 ss yaconsirup eller annet søtt
♦ 1/2 ts ekte vaniljepulver
- Dette blandes godt sammen og settes i kjøelskap over natten. Rør gjerne i grøten før du legger deg så yaconsirupen og vaniljepulveret blir ordentlig blandet sammen med chiafrøene.
- Server med en dæsj yaconsirup, bløtlagte og hakka valnøtter, blåbær og jordbær.
Enklere, raskere og sunnere frokost skal du lete lenge etter! Her slenger du bare sammen alle ingrediensene til grøten dagen i forveien, rører et par ganger og lar grøten stå i kjøleskapet over natten. Eller du kan smelle den sammen om morgenen og helle den over i en boks, rist og putt i væska, chiafrøene gjør jobben! Chiagrøten passer utmerket til kveldsmat eller som en lett lunsj.
Har du fortsatt ikke lest mitt eldgamle innlegg om chiafrø, da er det på tide nå, HER finner du det! Chiafrø ser kanskje ut som et snålt og freeky frø når det eser ut i væske, men det er et superfrø alle bør merke seg bak øret da det bærer mange helsefremmende fordeler innenfor sitt ytre skall!
Nydelige, raw hasselnøttcookies!
Disse forsvant før jeg fikk tatt bilde av de, merkelig, for borte var de.. Jeg måtte lage en ny porsjon og fikk tatt bilde denne gangen, og jeg fikk til og med dyppet de sjokolade før disse også forsvant ned i magen min. Det er virkelig en av ulempene med dehydrert raw food; jeg spiser det opp under tørkingen! Til disse hasselnøttcookiene har jeg brukt massen/pulpen som er igjen etter hasselnøttmelk, og de blir så gode, skikkelig seige i midten og harde i kantene!
Til 10 store hasselnøttcookies:
♦ 4 dl hasselnøttpulp = restene fra hasselnøttmelk
♦ 25 ml hasselnøttmelk **
♦ 3 ss raw palmesukker
♦ 8 ss kokosnektar eller agevenektar/yaconsirup
♦ 2 ts psyllium husk
♦ 3/4 ts vaniljepulver
♦ Ei god klype salt
Slik gjør du:
- Bland alle ingrediensene utenom hasselnøttmelken. ** Mengen hasselnøttmelk vil avhenge etter hvor tørr/våt nøttepulpen er. Start med yaconsirupen og se om du trenger mer væske.
- La blandingen stå å svelle i en halvtime-time.
- Form til cookies.
- Tørkes i ovn på 50 graer med døra på gløtt eller i dehydrator på 41 grader. Disse må tørke lenge, fra 15 timer, men tiden varierer etter hvor myke, seige eller harde du vil ha cookiene.
- Jeg avkjølte cookiene, delte de i fire, dyppet de i sjokolade og deretter i kokos.
- Disse forsvinner raskt, men skal du oppbevare de over lengre tid bør de fryses.
PS, PS: Jeg har også prøvd å lage samme cookies med mandelpulp i stede, men det ble ikke like godt i det hele tatt, så her MÅ du bruke hasselnøtter! Jeg vet ikke hvordan resultatet blir med kverna hasselnøtter, så jeg anbefaler dere å følge oppskriften og bruke hasselnøttpulp etter hasselnøttmelk. Hasselnøttmelk er et nydelig avbrekk fra mandelmelken og melken passer like godt i smoothies som i kaffe latte.
Namme, namme, nam! Smaker utrolig godt med kaffe!!
Sjokolade dyppede jordbær; en sikker vinner på 17.mai!
Det enkle er ofte det beste, her er mitt tips til 17.mai-kosen. Sjokoladedyppa jordbær slår ALDRI feil, og i hvertfall ikke når sjokoladen er hjemmelaget og rå. Men her kan du finfint bruke butikkjøpt sjokolade, gjerne av god kvalitet. Jordbær + sjokolade (og gjerne et glass musserende bobler) = perfekt snacks på 17.mai. Sjokolade dyppede jordbær er en sikker vinner til 17.mai, om det er til frokosten, til kaffen, til festen, til desserten, til de store eller de små, enklere enn dette blir det ikke!
Til raw sjokoladetrekk:
♦ En stor bit kakaomasse
♦ En liten bit kakaofett
♦ En dæsj kokosnektar
♦ 1 ss carob
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1 ts lecitin (hvis du har)
- Smelt kakaomasse, kakaofett og lecitin. Rør inn resten av ingrediensene. Rør ut alle klumper.
Det er sjeldent jeg serverer noe som slår så godt an som jordbær og sjokolade. Jeg er stor fan av å ha ei stor skål med ferske jordbær og en deilig sjokoladedip på bordet, slik at alle kan dippe etter eget ønske, men obs. det blir fort mye kliss! Er det små barnehender i nærheten i finstas er det nok ikke det smarteste å servere jordbærene med sjokoladedip, men velger du dip vil jeg anbefale en himmelsk god sjokoladedip som jeg har laget utallige ganger!
Oppskrift på sjokoladedip finner du HER!
Proteinsmoothie med peanøtt, kakao og karamell!
Husker dere snickers isen med iskrem, peanøtter, karamell og sjokoladetrekk? Årh, det var en av mine favoritter i lang tid, og det hjalp ikke stort da vi fikk esker(!) til 10 kr da min mor jobbet på Hennig Olsen en periode. Skrekk og gru så mye jeg spiste av den isen. Per dags dato har jeg ikke spist den isen siden vi hadde fryseboksen full, og det er maaange år iden, men jeg husker fortsatt smaken og denne smoothien smaker helt likt, etter min mening. Det er ikke ofte jeg lager så mektige smoothier som denne, men jeg er veldig glad i å drikke maten min og denne er et bevis på at man fint kan bytte ut et måltid med en smoothie (se næringsinnhold lengre nede på siden) en gang om dagen eller i blant.
Denne smoothien smaker tydelig peanøtt, kakao og karamell og jeg garantere at hvis du liker snickers vil du like denne, og hvis du elsker snickers kommer du til å bli frelst! Er du i tvil? PRØV!
Oppskrift til to:
♦ 3 toppa ss fettredusert peanøttmel = 1 dl
♦ 2 dl økologisk fullfett kokosmelk (eller annen melk)
♦ 2 dl vann (eller annen væske
♦ 3 toppa ss rått kakaopulver
♦ 1 ss carob
♦ 1 ss lecitin
♦ 1 ts maca (hvis du har, jeg bestiller min lovlig HERFRA)
♦ 1/3 ts salt
♦ 15 dråper stevia english toffee
♦ Isbiter**
♦ Evt. yaconsirup og søte kakaonibs.
**Bruk gjerne frossen banan, men da må du smake deg frem med steviadråpene.
For moro skyld tenkte jeg å regne ut næringsinnholdet i smoothien, inkludert 1 spiseskje yaconsirup og 1 ts kakaonibs per smoothie.
Næringsinnholdet PER smoothie ca:
450 kcal;
35 gram karbohydraater
35 gram fett <-- stort sett fra kokosmelken. Les mer om kokosfett HER!
22 gram protein
10 gram fiber
I dag skal jeg ligge rett ut å slikke sol, og jeg skal lage meg denne smootien til lunsj, men først må jeg drikke opp min dose grønne drikk! Kroppen er elendig for tiden så her må jeg bygge opp med greens! Jeg håper sola (og klorofyllet i den grønne drikken) gir meg energi til å være litt aktiv på bloggen igjen. Ha en NYDELIG dag alle skjønninger.
Det er ikke så mye som skal til...
... for å glede meg! I dag har jeg hatt en god dag. Solen har skint fra skyfri himmel og jeg har ligget rett ut og solt meg (litt for lenge...). Jeg har drukket isvann med appelsin, sitron og sitronmelisse og gulrotjuice med appelsin og ingefær., og jeg har spist ost og kjeks (VEGAN STYLE!). Jeg har fått tre pakker fra iHerb, hvor den ene av de egentlig skulle vært returnert, men som likevel kom, og jeg har fått to nye bøker. To veldig, veldig fine bøker! I tillegg til dette har jeg fått tatt noen bilder og det er alltid like moro. Nå må jeg jo bare få skrevet disse innleggene til dere, da, som ikke er gjort på null komma niks. Jeg har mine tvil om at dere sitter klistra foran dataen om dagen, dere nyter vel sommervarmen og sola dere også? Jepp, innleggene får vente.
Jeg ville gjerne dele denne dagen med dere for det er ingen selvfølge for meg at jeg har en så god dag, ingen gode dager er en selvfølge for en med ME. Og det som er så aller viktigst når man er kronisk syk; det er Å SE DISSE GODE DAGENE, sette pris på de og nyte de så godt som overhode mulig. Jeg håper dere har hatt en nydelig dag dere også. Nå skal vi grille! :)
Det trenger ikke være så komplisert bestandig: sorbét!
"Puuuhft, hett, altfor hett. Ikke klag, Anette, det er jo bare deilig.. Jeg svetter, det er varmt, jeg trenger smoothie, jeg trenger smoothie NÅ!! Nei, jeg vil ha is. Jeg orker ikke lage is, men jeg er varm, jeg trenger noe iskaldt nå! F**n da... Jeg lager sorbét!" - tenkte jeg. Så gikk jeg inn og la noen jordbær i foodprosessoren, fant frem de andre ingrediensene, blendet og hadde sorbét. Det tok ikke ti minutter en gang og jeg fikk slurpet den i meg, og hei, det gikk unna skal jeg si dere! Fikk brain freeze to-tre ganger, men så kviknet jeg til igjen. Det trenger ikke alltid være så komplisert, her er et bevis på det:
♦ 250g fryste jordbær
♦ Litt kokosvann, ca 2 dl
♦ En god dæsj raw agavenektar
♦ 1 ts vaniljepulver
- Jordbærene må tine noen minutter. Blend i foodprosessor, det går ikke i blender. Ferdig.
Aller helst ville jeg sluppet en pøs med isvann over Freia når hun lå slik.. At ikke hun kreperer med den pelskåpa hun bærer er meg et stort mysterium, menmen hun liker seg i sola så da får det bare være, fine pysejenta!
Superenkle, raw kjeks!
Kjeks eller knekkebrød, samma det, gode er de, superenkle å lage og de passer til både det søte og det salte pålegget. Min favoritt er disse kjeksene med ost og for tiden har jeg gumlet hjemmelaget, vegansk ost. Oppskriften skal dere få, men ikke i dag.
Til ett brett:
♦ 1,5 dl gule linfrø ** (iHerb har også, golden flax seeds)
♦ 0,5 dl brune linfrø **
♦ 3,5 dl vann
♦ 1 dl gresskarkjerner, bløtlegges noen timer
♦ 1 ts salt
** De gule linfrøene er absolutt å anbefale her og hvis du kun brukerr de brune vil ikke kjeksene smake det samme. Har du kun gule linfrø kan du fint bruke bare det, men aller helst bør du få tak i gule, de er mildere og bedre, etter min smak.
Slik gjør du:
- Bløtlegg gresskarkjernene.
- Bløtlegg linfrøene i 3 dl vann og la blandingen stå en time eller to.
- Skylld gresskarkjernene og bland de sammen med linfrøene, saltet og eventuelt en skvett vann hvis blandingen er for tørr.
- Bre utover et paraflexx bakeunderlag eller et bakepapir og tørk.
- Etter ca 2 timer tar du ut brettet og ruter opp kjeksen. Etter 10 timer snur du kjeksen. Og etter to timer til bør kjeksen være ferdigtørket.
- Oppbevar i en kakeboks.
Flere som skal grille i dag? Hva foretrekker DU å grille? Her blir det quorn :)
Verdens beste syltetøy!
Dette syltetøyet er syrlig og nydelig sammen med ost, men også som pålegg til diverse. Jeg har brukt tart cherry (kirsebær) syltetøy fra iHerb som er veldig konsentrert, og som smaker helt nydelig kirsebær. Kirksebærsyltetøyet er veldig surt, så jeg mikset sammen et eget syltetøy som toppet alle syltetøyene jeg har laget før. Prøv gjerne uten kirsebærsyltetøyet også, eller bytt ut jordbærene med bringebær. Det var dette syltetøyet jeg hadde på disse kjeksene.
Nommenom syltetøy!
♦ 2 ss kirsebærsyltetøy
♦ 0,5 dl gojibær - bløtlegges i 0,5 dl vann i ca 1 time
♦ 2 dl oppkutta jordbær
♦ 2 ts psyllium husk
Evt. søtning.
- Bløtlegg gojibærene. Hell av bløtleggigsvannet.
- Blend kirsebærsyltetøy, gojibær, jordbær og psyllium husk i en foodprosessor.
- La syltetøyet stå en halvtimes tid, det vil tykne. Det vil tykne enda mer ved oppbevaring.
- Oppbevar i en lufttett boks i kjøleskapet.
Det er DETTE syltetøyet jeg har brukt. Åh, dere må bare prøve det! Helt nydelig, men som sagt veldig syrlig. Jeg har blitt helt hekta og bruker det hver dag i forskjellig. Jeg garanterer at dere vil få flere oppskrifter med kirsebærsyltetøy i tiden fremover. Inneholder kun kirsebær, ME LIKE! :)
Incabær dyppet i flytende sjokolade!
Dette er superenkel luksussnacks du kan servere til velkomstdrink på fest, som appetizer eller bare som kos. Les gjerne mer om superbærene incabær/goldenberries/physalis HER! Incabær passer etter min smak perfekt sammen med sjokolade da de er søtsure. Jeg har også laget raw sjokolade med tørka incabær, oppskriften finner du HER.
Superenkel sjokoladesus:
♦ 2 ss yaconsirup eller annen sirup
♦ 2 ss kokosolje
♦ 1 ss kakaopulver
♦ 0,5 ts carob (hvis du har)
VIKTIG! Alle ingrediensene må være romtemperert, og kokosoljen smelta, hvis ikke blander ikke ingrediensene seg sammen.
- Rør ut alle klumper. Ferdig! :)
Incabær har blitt ganske lett å få tak i her i Norge nå og de koster heller ikke all verdens. Se etter de gule bærene på store dagligvarebutikker som Coop, Mega, Meny og Ultra. Server gjerne med litt oppkutta ananas og ferske jordbær.