Her må jeg nesten skrive "ost" i overskriften siden den "vanlige" osten laget av pasteurisert melk, salt og løpe er et "beskyttet" ord så vidt jeg har fått med meg, men jeg gir blanke, for denne oppskriften gir dere en VEGANSK OST! Jeg spiser veldig mye vegansk mat for tiden (HURRA for meg!!!), men det er en ting jeg er og forblir svak for og det er ost... Da jeg endelig fikk prøvd å lage denne veganske osten, som jeg har hatt i idéboken min i over 1 år, ble jeg så overlykkelig at jeg fikk tårer i øyekroken. Kjeks, druer, syltetøy, valnøtter, vin og ost er noe av det aller, aller beste jeg kan kose meg med, og nå kan jeg spise dette vegansk, og med god samvittighet og helt uten soya (som jeg prøver å unngå pga. goitrogenene, les mer HER.) Det sjukeste er at konsistensen blir som myk ost, altså smøreost, litt som brie og her er det jo bare å smaksette osten med akkurat det du liker best. Jeg er gal etter hvitløk så her ble det hvitløk og gressløk fra vinduskarmen. Himmel og hav, dette er bare genialt! :)
Til tre små eller en veldig stor ost trenger du:
Base:
♦ 3 dl cashewnøtter, bløtlagt i en tim eller to
♦ 3 dl vann
♦ 1 ts salt
♦ 3 ss næringsgjær
Agarblanding:
♦ 1 dl vann
♦ 1 toppa ts agar-pulver
Smakstilsetning: Jeg brukte hvitløk, gressløk og en dæsj sitron
Slik gjør du:
- Bløtlegg cashewnøttene.
- Kvern cashewnøtter, vann, salt og næringsgjær i en blender. Trenger du mer vann for å kverne cashewnøttene ordentlig tilsetter du litt og litt vann, men bruk minst mulig. La nøttemassen stå i blenderen.
- Kok opp 1 dl vann. Tilsett agar og rør godt til agaren er helt oppløst, dette tar ca 1 minutt.
- Hell agarblandingen og eventuelle smakstilsetninger i blenderen sammen med nøttemassen.
- Blend og hell over i former. Her må du være rask for osten stivner raskt når du bruker agar.
- Jeg kledde formene mine med plastfolie, men det var ikke nødvendig.
- Sett i kjøleskapet og la osten stivne. Jeg tror osten stivnet i løpet av et par timer, det går raskere med agar i forhold til gelatin.
- Oppbevar i kjøleskapet i et par-tre dager, men legg osten i en lufttett boks.
LES MER OM AGAR HER!!!
NÆRINGSGJÆR er veganerenes svar på ost og smaker rett og slett "ostete". I Norge selges næringsgjær på helsekostbutikker under navnet "Bjæst", men jeg bestiller min fra iHerb. Hvis du ikke har næringsgjær og likevel vil prøve denne osten, så fortvil ikke, bare lag den uten, men næringsgjær anbefales for smakens skyld. Les gjerne mer om næringsgjær i innlegget mitt HER.
Den første dagen spiste jeg osten med raw kjeks og druer, mmm... Mens dag to hadde jeg litt hjemmelaget goji-og kirsebærsyltetøy på, og det ble enda bedre!
Så nå lurer jeg på hva du tenker om denne osten? Er du fristet til å prøve eller holder du deg til "vanlig" ost?
Hjemmelaget, vegansk "OST"!!!
Deilig vegansk potetsalat, perfekt tilbehør til grillmat!
Denne oppskriften på potetsalat postet jeg i fjor sommer, men den har blitt en slager her i huset og jeg vil derfor poste den igjen slik at dere blir minnet på den. Oppskriften er bittelitt annerledes, men jeg har laget den melkefri, eggfri og dermed også vegansk. En kjernesunn potetsalat med andre ord, som er veldig enkel å lage! Jeg håper dere stoler på meg og tester ut dette perfekte tilbehøret til grillmaten i sommer!
Potetsalat til to:
♦ 4 store poteter
♦ 1,5 dl cashewnøtter, bløtlagt en time eller to
♦ 1 dl vann
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ 2 fedd hvitløk
♦ Gressløk og persille om du har
♦ Salt og pepper
Slik gjør du:
- Kok potetene møre med litt salt i vannet. Avkjøl og kutt i terninger.
- Kvern cashewnøtter, vann, sitronsaft, hvitløksfedd, salt og pepper i en blender, med stavmikser eller liknende.
- Væskemengden vil avhenge etter hvor god maskin du har, men bruk minst mulig vann.
- Bland cashewkrem og poteter, hakk urter og rør inn. Smak til med ekstra salt og pepper.
PSSSST! Denne potetsalaten er best fersk og blir tørr av å stå i kjøleskapet siden potetene trekker til seg væske. Hvis du lager en stor porsjon og skal oppbevare potetsalaten en dag eller to så må du oppbevare den i en lufttett boks, og tilsette litt vann og gjerne sitronsaft før servering! Fordelen med oppbevaring er likevel at smakene får satt seg godt!
Her har jeg en skikkelig drittdag, og jeg føler rett og slett at jeg har vært på flatfylla i går og det til tross for at jeg tilbragte store deler av lørdagskvelden i senga og sov 15 timer. Ikke en god søndag med andre ord. Aller helst vil jeg hive en pizza i ovnen (av typen kjøpepizza!) og gro fast i sofaen, men det betyr i allefall problemer så jeg får samle sammen noen krefter og få laget middag! I morgen er det meldt sol, så jeg VET at morgendagen blir bedre. Jeg er er sjeleglad jeg blir så bra av sol! Hvordan tilbringer dere søndagen? :)
Mjuuugly's Thaisuppe!
Jeg savner Thailand hver eneste dag og jeg har lagt min elsk på Thaimat og Asiatiske smaker, og på den måten bringer maten meg på et vis tilbake til smilets land flere ganger i uken. I Thailand er kokkene (husmødre som profesjonelle) veldig opptatt av at all mat skal ha en perfekt balanse mellom det søte, det sure, det salte og det sterke, de fire S'ene! I Thailand er det heller ikke uvanlig at man får chilikrydder, fiskesaus eller soyasaus, sukker og eddik i noen skåler ved siden av maten, i stede for salt og pepper slik vi har her hjemme. Slik kan man derfor smaksette maten ekstra etter egne smaksløker. Jeg er ei skikkelig pingle og er veeeeldig forsiktig med chilien, men er derimot raus med det syrlige. Ta oppskriften med ei teskje salt, smak deg frem underveis og finn DIN perfekte Thaisuppe! Jeg har valgt å bruke quorn i denne suppa, som er et vegetarisk og proteinrikt alternativ til kylling. Er du veganer bruker du soyachunks eller tofu, men hvis du er kjøtteter vil jeg anbefale at du prøver quorn. Quorn fåes kjøpt i store dagligvareforretninger og du finner det i frysedisken. Det var etter jeg fant ut av quorn at jeg sluttet å spise dyre-og fuglekjøtt, rett og slett fordi quorn innfridde alt jeg ønsket av kjøtt.
Til ei stor gryte Mjuuugly's perfekte Thaisuppe:
♦ 2 løk
♦ 2 store fedd hvitløk
♦ En bit fersk ingefær
♦ 1 chili, bruk gjerne 2 eller 3! :)
♦ 2 sitrongress
♦ 2 ss kokosolje, jeg bruker DENNE til steking
♦ 6 dl kokosmelk
♦ 4 dl vann (eller annen væske)
♦ 2 store gulrøtter
♦ 6 pak choi (kinesisk kål, bruk gjerne nykål nå i sesong!)
♦ 1 pk tynne risnudler á 60 gram
♦ 1 pk quornbiter
♦ Saft av en lime
♦ Masse fersk koriander
♦ Salt og pepper etter smak
- Hakk løk, hvitløk, ingefær og chili i små biter. Skrell sitrongresset: ta av det ytterste skallet, fjern stilken og del sitrongreset i to. Surr alt dette i en god dæsj kokosolje.
- Kutt pak choien i små biter og gulrøttene i tynne strimler. Jeg lagde "nudler" av gulrøttene.
- Hell over all væske, inkludert lime. Tilsett pak choi/kål og gulrøtter. Kok mørt. Smak til med salt og pepper. Tilsett nudler og quorn ti minutter før servering.
- Jo lenger suppa får stå å putre, jo bedre blir den.
- Koriander tilsettes rett før servering slik at den bare faller sammen, vær raus med korianderen!! :)
NB: Jeg er glad i "tykke" supper, så spe gjerne på med mer væske.
Server gjerne med nystekte rundstykker og hvitløkssmør, nom! :))
Riskuber med rå sjokolade og sure kirsebær!
Puffa ris er en glemt skatt som for meg kun forbindes med jul, men puffa ris kan og bør da spises oftere enn kun til jul, eller hva!? Med årene har jeg prøvd puffa bokhvete, puffa kamut, puffa hirse, puffa ris og puffa hvete, men favoritten er puffa ris, og det er jo lett å få tak i! Disse riskubene gir godt med energi og passer like fint i matpakka som til fredagskosen. Kirsebærene gir kubene en syrlig og nydelig smak sammen med den bitre, aromatiske rå kakaoen! Bytt gjerne ut mandlene med andre nøtter eller frø hvis du ikke tåler eller liker mandler. Jeg foretrekker litt mandler i kubene både for smak og konsistens, men også for å gi riskubene sunt fett, mineraler og aminosyrer.
Til ca 15 riskuber med sjokolade:
♦ 3 dl puffa ris
♦ 1 dl hakka mandler
♦ 1 dl tørka kirsebær
Til sjokoladen:
♦ 1 dl smelta kakaofett
♦ 2-3 ss kakaopulver
♦ 1 ss yaconpulver
♦ 1/2 ss carobpulver (eller 1,5 ss hvis du ikke har yaconpulver)
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1/3 ts salt
Slik gjør du:
- Smelt kakaofett i vannbad eller i ovnen under svak varme.
- Rør inn de andre ingrediensene til sjokoladen.
- Vend inn puffa ris, hakka mandler og hakka kirsebær. Det vil virke som om det er altfor mye fyll i forhold til sjokolade, men bare bland og du vil se at alt blir dekket av sjokolade etter en liten stund.
- Hell rissjokoladen over i en form og press godt sammen.
- Avkjøl og kjær forsiktig opp i passelige biter.
- Oppbevar tørt, mørkt og kjølig.
VIKTIG: Vanligvis bruker jeg kokosolje og flytende søtning som yaconsirup eller kokosnektar når jeg lager sjokolade, for det gir en helt nydelig sjokolade! Men i denne oppskriften vil jeg ikke anbefale å bruke verken kokosolje eller flytende søtning da kubene vil smelte veldig raskt. Hvis du likevel vil eller må bruke det så smak deg frem og bruk minst mulig.
Ser det ikke godt ut??? :)
Jeg er fryktelig dårlig og dessverre tror jeg det er fordi jeg har spist litt for mye av soya, som jeg ikke tåler så bra.. Soyaintoleransen jeg tydeligvis har blir bare verre og verre så nå må jeg prøve meg litt frem å se om det er den som gjør meg så dårlig, faktisk ordentlig SYK, - i forgårs kastet jeg opp og i går fikk jeg magekramper fra en annen verden... Krysser fingrene for at det ikke er soya for jeg liker soya og jeg vil ikke slutte å spise det!!! Ønsker dere en fantastisk god helg og jeg blir kjempeglad hvis noen av dere gidder å stemme på mitt bidrag i ukens utfordring hos matbloggsentralen, nemlig nummer 22 -raw, meksikanske burgere!
Mjuuugly goes crazy +
Ica maxi i Sørlandsparken skal legges ned og derfor var det -50% på hele butikken. Et tap for mange som mistet jobben, men en stor glede for ei som er ute etter spesialmat:
Det var veldig utpelt, men til min store glede var det et lass med quorn igjen, og de ble selvsagt med meg hjem. Er dere klar over at quorn aldri er på tilbud? Så til halv pris ble det nemlig meget billig! Ja, og så ble det med noen andre godsaker da, blant annet økologiske bønner, salsa, ketchup, glutenfrie rundstykker, hvit sukkerfri sjokolade, glutenfri soyasaus og soyamelk. (Men jeg må holde meg unna soya i en stund nå så kun soyalatte eller en dæsj soyasaus av og til). Og så vil jeg gjerne dele en link med dere som jeg fikk i en kommentar på innlegget hvor jeg skrev jeg tror jeg reagerer veldig dårlig på soya. Personen skrev nemlig at det kunne være quornen jeg reagerer på og viste meg videre til en veldig interessant link hvor folk beskriver allergireaksjoner på quorn, rett og slett quorn-allergi. Hvis du blir akutt dårlig av quorn så bør du lese mer om denne typen allergi, men dette gjelder heeeldigvis ikke meg. HER er link.
Og dere, se hvor stilig mammas gamle komode har blitt. To etasjers kattehus til Freia og Nidar med liggeunderlag innvendig. Det var mammas kjæreste som kom på idéen og vips, to dager senere stod kattehuset ferdig malt. Handy han ja, og JA til gjenbruk! Syns i grunn idéen var helt genial jeg, men nå spørs det bare om de sære kattene våre er like begeistret som meg...
... Og siden jeg nevnte kattene. Sjekk Nidar, han er SÅ fornærma fordi han må gå med bandasje. Tullingen har nemlig klødd seg til blods etter at han ble øremerket og prøvde å klø i øret, men bommet ganske kraftig. Det er ikke store såret, men han er helt flintskallet på området og klør opp skropene gang på gang. Han får bare finne seg i en bandasje når han er så dum og ikke lar såret gro i fred. :)
Det var vel tidenes tulleinnlegg fra meg. Håper dere kan tilgi meg for jeg har masse godt til dere på lager, men jeg må få skrevet innleggene da, som ikke blir nå, og helt sikkert ikke i morgen, men en dag...
Wiiii, der kom mannen hjem med intet mindre enn 7(!!!) pakker fra iHerb! God natt! :)
Fantastisk god pistasjipan!
Denne konfekten laget jeg for en god stund siden, til 17.mai faktisk, og den ble tatt i mot med stor begeistring og fatet ble raskt tomt Tilbakemeldingene var klare og de som smakte synes dette var veldig godt. Alltid hyggelig med tilbakemeldinger! Mitt første møte med kombinasjonen mørk sjokolade og pistasjnøtter var på min første ferie i Tyrkia for maaange år siden. Der solgte de noen helt nydelig sjokoladeplater med mørk sjokolade, pistasjnøtter og havsalt. I ettertrid har jeg funnet noen sukkerfrie sjokoladepistasjnøtter, som smaker helt ok, men som er dyre og laget av mye maltitol = mageknip. Det ligger en liknende oppskrift på pistasjipan ute på bloggen, den er rå og du finner den HER, men personlig syns jeg disse ble enda bedre. Veldig enkle å lage og helt nydelige på smak!
Til ca 20 kuler pistasjipan:
♦ 1 dl pistasjnøtter uten salt = en pose á 70 gram (spar noen til pynt)
♦ 2,5 ss sukrin (kvernet til sukrinmelis)
♦ 5 ss rå agavenektar
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ Evt. 1 ss vann
Slik gjør du:
- Kvern pistasjnøttene i et mandelkvern. Du kan kverne nøttene i foodprosessor, men det beste er å bruke et mandelkvern da det gir et mykere og finere mel enn i foodprosessor. - Kvern sukrin til melis i blender/foodprosessor/med stavmikser/i kaffekvern eller liknende.
- Bland alle ingrediensene. Jeg trengte ikke vann, men se an konsistensen.
- Trill til kuler og sett kjølig. Frys gjerne ned pistasjkulene hvis du skal dyppe de i sjokolade, det vil gi et tykt og fint sjokoladelag utenpå pistasjipanen.
Sjokoladen er laget av to deler kakaomasse, en del kakaofett, en dæsj kokosolje, en dæsj carobpulver, en dæsj yaconpulver og litt vaniljepulver.
Ser det ikke godt ut?? :))
Mine iHerb favoritter, del 6!
Oioioi, hvor skal jeg begynne? Jeg begynte faktisk på dette innlegget i desember og der har det altså blitt liggende. Jeg får begynne der jeg avsluttet sist og heller komme tilbake med et nytt innlegg om ikke så lenge, jeg har jo så mange favoritter og jeg vet at mange av dere setter pris på at jeg deler de videre.
Crackers:
DISSE falt jeg pladask for med en gang jeg tok en bit! Nydelige små, litt salte kjeks som smaker sesamfrø, ris og quinoa. Glutenfrie, økologiske, veganske og ingen skumle ingredienser. Eneste minuset er at disse er en munnfull store og skulle gjerne blitt solgt som knekkebrød også! Helt nydelige med hjemmelaget vegansk ost, mandelsmør eller syltetøy.
Brun ris-couscous!
Liker du couscous? Couscous har vært en stor favoritt hos meg i mange år, men couscous er laget av durumhvete og funker dårlig for min mage. Da jeg kom over couscous som er laget av brun ris var jeg nødt til å prøve. Det som er så spesielt med couscous er at den tiltrekker seg alt du tilsetter i kokevannet og vil smake deretter, mens couscous uten krydder i vannet er kjedelig og smaker lite. Tilbereding: tilsett 1 dl vann i 2 dl kokende vann og krydder = viktig for smak. La koke under lokk i 12-15 min (jeg foretrekker 15 min) og la den stå på kjøkkenbenken i 5 minutter med lokk, da blir den perfekt. Passer godt til all slags mat og her er et eksempel. Iherb selger også noen varianter som kommer med en krydderpose, de er også gode, men min favoritt er den helt enkle.
Coconut syrup:
Kokosnektar som jeg har skrevet om HER! Smaker nydelig og er et veldig godt alternativ til agavenektar siden kokosnektar er rått, har lavere GI og inneholder små mengder glukose. Jeg foretrekker yaconsirup siden den har mer smak, men dette er et mye billigere alternativ som passer til alle oppskrifter med yaconsirup, brukes MYE, link HER.TVP/TSP:
Ikke egentlig en ny favoritt, men ganske nytt på bloggen. TVP (texture vegetablie protein) / TSP (texture soya protein) er tørket soya som fungerer som kjøttdeig. TVP smaker selvsagt ikke kjøttdeig, men erstatter kjøttdeig i oppskrifter hvor man ellers bruker kjøttdeig. TVP er 100% vegansk, KUN laget av soya og den jeg bestiller er økologisk og ikke-genmodifisert (noe soya dessverre nesten alltid er!). Smaken er mild, men TVP er best med masse krydder. Tilberedning: 1 del tørka TVP trekkes sammen med 2 deler kokende vann i 5-10 minutter for å rehydreres, press gjerne ut overflødig væske i et dørslag og den er klar til å f.eks stekes. TVP er en super proteinkilde, direkle link HER, finnes også i en stor pakning. Jeg har også gått til innkjøp av økologisk soyanuggets som er ny på iHerb, men det var før jeg fant ut at jeg må unngå soya i en periode... Jeg vil likevel anbefale disse videre til de som ønsker et proteinrikt alternativ til kjøttdeig, og husk, stort sett all soya er genmodifisert og ikke økologisk, mens disse er ikke genmodifisert og økologisk.
Mandel - og valnøttolje:
Idiotisk at jeg ikke har anbefalt dissee før. Rett og slett nydelige oljer til å lage dressinger av og helle over salater. Unn deg en eller begge oljene som kan tilsettes direkte i maten, dette er dessuten oljer som med fordel kan tilsettes i raw kaker og desserter på grunn av den milde og gode nøttesmaken, ikke kamufler bort smaken av sidde oljene! Husk at kaldpressede oljer tåler varme dårlig og skal derfor ikke varmebahndles over 180 grader! Oppbevar oljene i kjøleskapet i originalpakningen da kaldpressede oljer skal oppbevares kaldt, mørkt og uten tilgang på oksygen. Link til kaldpresset, økologisk mandelolje finner du HER og kaldpresset, økologisk valnøttolje HER.
BBQ-krydder:
Nydelig krydder med BBQ-smak. Inneholder hickory som virkelig gir en "BBQ-smak" på maten. Gir mye smak og er veldig drøy i bruk. Vi har hatt vårt siden november? Og det brukes mye! Inneholder sukker, men ikke de store mengdene. Ingen kunstige smaksforsterkere i dette krydderet, noe det er i altfor mange krydderblandinger som selges her hjemme. Mannen er VILL etter dette krydderet så dette er i alle fall et must til alle med mannebein og "grillmestere" hjemme, link HER!
100% kirsebærsyltetøy:
Ti fulle stjerner vekket min interesse på dette syltetøyet og nå har det fått fjorten fulle stjerner/tilbakemeldinger. Jeg ble like begeistret som forventet. Smaker helt alldeles nyyydelig. Veldig konsentert og kraftig kirsebærsmak så små mengder er nok. Det er ganske surt, men det er bare å blande ut med litt stevia, sukrin eller sirup. Passer utmerket i desserter, smoothies og som pålegg. Ca 60 kr for 225 gram syltetøy kan virke dyrt, men det er verdt hver eneste krone. Direkte link HER. Oppskrift med dette syltetøyet dinner du HER.
Og som vaanlig vil jeg gjerne reklamere litt for koden min på iHerb som gir førstegangskunder $ 5 i rabatt på første bestilling. Ved å bruke koden min får jeg rewards jeg kan bruke på iHerb, så jeg setter enormt stor pris på om noen bruker den!
Mjuuugly's proteinrike linseburgere!!
Det er en glede å dele denne oppskriften med dere. Endelig har jeg klart å lage noen helt sinnsykt gode burgere, som både ser ut som, og smaker som "vanlige burgere", bare mine er uten kjøtt selvsagt. Jeg har smakt mange vegetarburgere opp igjennom, men til nå er dette de aller, aller beste! Det eneste jeg vil sette fingeren på er konsistensen. Burgerene er ikke like faste og harde som "vanlige burgere", men de holder fint formen og detter ikke fra hverdandre eller smuldrer opp. Jeg er opptatt av at ethvert måltid bør inneholde en god dose proteiner, og derfor valgte jeg å bruke quorn i disse. Jeg elsker quorn ♥ Nede i innlegget kan dere lese ca-næringsinnhold i burgerene. Fristet? :)
Til 6 stk Mjuuugly's linseburgere trenger du:
♦ 200 g quornfarse
♦ 1 boks røde linser = 170 gram
♦ 0,6 dl vann
♦ 1 løk
♦ Litt purre og fersk persille om du har
♦ 2 hvitløksfedd
♦ 1 økologisk egg fra frittgående høns!
♦ Salt, pepper, og viktig: ca 1/2 ts revet muskatnøtt!
Slik gjør du:
- Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor. Spe på med vann
- Skrap ned fra kantene i maskinen slik at alt blir kvernet.
- Forvarm ovnen på 220 grader.
- Tilsett rikelig med olje på et stekebrett. Jeg brukte kokosolje.
- Fordel deigen i seks porsjoner. Form til burgere. Deigen er lett å jobbe med.
- Stek midt i ovnen 20 minutter på hver side, og pass på at det alltid er rikelig med olje rundt burgerene.
- Du kan med fordel skru av ovnen evt. skru ned temperaturen til 100 grader og la burgerene stå enda lenger etter disse 40 minuttene - noe som vil gi noen fastere og tørrere burgere.
EN burger inneholder CA (utenom fett til steking):
♦ 85 kalorier
♦ 9 gram protein
♦ 7 gram karbohydrater
♦ 2 gram fett
♦ 4,5 gram kostfiber
VEGANSK VRI: Prøv gjerne med TVP (tørket økologisk soya, brukes som kjøttdeig), NO egg og 1 ts psyllium husk i stede for quorn og egg. Jeg vil gjerne prøve den veganske utgaven, men alt tyder på at det er soyaen som har gitt meg de svært ubegahelige og vonde symptomene for noen uker siden. Jeg unngår fortsatt soya en periode for så å spise det igjen og sjekke reaksjonen.
Nam, nam, nam, NAM!!!!
PERFEKT tilbehør til alt: Pastasalat!
Håper det står bra til med dere, tålmodige og gode lesere? Selvom jeg poster få innlegg for tiden er dere fortsatt innom daglig og det setter jeg stor pris på! Her går dagene i det vanlige, jeg sover, hviler og bruker all den energien jeg har på venner. Sommeren er nemlig slik for meg at den skal tilbringes ute blandt folk, sammen med venner, gjerne på ei strand eller i parken, gjerne rundt en grill og gjerne ut i de sene nattetimer. Været har jeg for lengst gitt opp, så her går det i å sette pris på de positive tingene noen av dagene bringer. Jeg lever lenge på de små gledene, og jeg gir blanke i om jeg må sove i tre døgn etter jeg har vært med venner. De er verdt det! Jeg har sålangt hatt en deilig sommer, tross vær og vind, og om noen uker reser vi til Kypros, wiiiiiiiii!!!!
Siden været har vært dårlig har jeg hatt mindre energi enn jeg normalt har om sommeren. Derfor har det blitt mye mindre matlaging enn jeg ellers lager. En av mine favoritter for tiden er å lage en diger bolle med tilbehør etter kjøleskapets utvalg, og da har jeg mat i flere dager. Pastasalaten jeg vil dele med dere nå laget jeg i "anledningen" strand, grilling og kos med min kjære, min mor og hennes kjære for noen uker siden. Jeg spiste den ved siden av quorn, min kjære spiste den ved siden av laks, min mor og hennes kjære spiste den ved siden av hamburgere, -og konklusjonen var tydelig; ALLE ELSKET DEN! Da vi kom hjem fra stranda spiste min mor og jeg restene, bare salaten med litt fetaost. Utrolig godt og en hovedrett i seg selv. Jeg håper så inderlig at noen av dere vil prøve denne pastasalaten, det er en STOR porsjon, men den vil garantert falle i smak!
PERFEKT pastasalat som passer som tilbehør til alt. MÅ PRØVES!!!
Deeeeeeilig dag på Sørlandet! ... Den gang da ...
Mjuuugly's nydelige pastasalat:
♦ 4 dl ukokt pasta (jeg bruker denne som er glutenfri og laget av brun ris)
♦ 1,5 dl pinjekjerner, ristet
♦ 1 liten rødløk
♦ 1 lime
♦ 1 boks ruccolasalat
♦ 1 boks cherrytomater
♦ 1/2 boks mais
♦ 1/2 boks ananas eller fersk!
♦ Sort pepper!
♦ Gjerne fetaost hvis du tåler/liker!
Slik gjør du:
- Kok pastaen med litt salt i vannet. Avkjøl.
- Rist pinjekjernene i ei tørr stekepanne på middels varme. Pass på at de ikke blir brent ved å riste eller røre i stekepannen hele tiden.
- Finhaakk rødløk, del cherrytomatene i to og skvis saften ut av limen.
- Bland alt godt. Pass på at limesaften blandes med ALT i bollen.
- Kvern litt sort pepper over , -faktisk utrooooooolig godt i denne salaten!
Utrolig god salat med syrligheten fra lime, sødmen fra ananasen, bitterheten fra ruccolaen og den deilige ettersmaken av ristede pinjekjerner. Nå håper jeg bare pakken min fra iHerb med påfyll av glutenfri pasta kommer snart! Vi snakkes, og gi meg tilbakemelding om når dere har prøvd denne pastasalaten! :)
Gratinert løksuppe med brokkoli!
Fredag kveld og forloveden min dro ut på fest. Hjemme i sofaen satt jeg igjen med tett nese, sår hals, vonde bihuler og en sinnsykt medlidenhet ovenfor meg selv. Så, i stede for å bli hjemme, brygge ingefær te, bake cookies og pleie sin kjære så dro han altså ut med kompiser. Jeg var nødt å pleie meg selv, men på en måte som jeg kunne hevne meg bitte-litte-grann! Det ble løksuppe med SINNSYKE mengder hvitløk, HAH, for han var ikke tett i nesa! Bra for fordøyelsen, fra for immunforsvaret mitt, bra for smaksløkene som hadde forsvunnet og sinnsykt bra for ånden...
Suppa ble utrolig god og er superenkel å lage.
Gratinert løksuppe med brokkoli:
♦ 2 store løk
♦ 5 store / 10 små hvitløksfedd
♦ 2 ss kokosolje til steking
♦ 1/3 brokkoli
♦ 1 ts sukrin
♦ Salt, pepper
♦ MASSE italiensk krydder - utrooooolig god krydderblaning som inneholder blant annet oregano, timian og rosmarin.
♦ 6 dl vann
♦ 2 glutenfrie brødskiver
♦ Litt vellagret ost, om du vil!
Slik gjør du:
- Surr løk og hvitløk gyllen i kokosolje.
- Tilsett resten av ingrediensene, utenom brød og ost og la suppa småkoke så lenge du har "tid til".
- Hell suppa over i en ildfast form. Legg skivene over suppa og topp med ost. Eventuelt en brødskive per suppebolle. Jeg har ikke ildfaste suppeboller så her ble det en ildfast form.
- Gratinér i ovnen i 20 minutter på 230 grader.
PSSST: Vil du ha en tykkere suppe tilsetter du 1/2-1 ts med glutenfritt mel under koking.
Med litt dårlig samvittighet for begynnelsen av innlegget, kan jeg med hånden på hjertet si at suppa gjorde susen. Lørdag var jeg mye bedre!
Glutenfrie krutonger; raskt, enkelt og veldig, veldig godt!
Butikkjøpt krutonger inneholder alltid(/ofte) mye ugunstig fett av typen herdet fett eller palmeolje, og man har null kontroll på innholdet selv. Hjemmelagde, veganske og glutenfrie krutonger er raskt og kjempeenkelt å lage. Dessuten smaker hjemmelagde krutonger sånn ca hundre ganger bedre enn de kjøpte, og man styrer alt av smakstilsetninger selv! Perfekt i salater, supper og gryter.
Til denne porsjonen brukte jeg:
♦ 6 glutenfrie loffskiver
♦ Ca 1 dl olje MERK***
STORE MENGDER (=mange teskjeer)
♦ Tørket rosmarin
♦ Tørket merian
♦ Tørket hvitløk
♦ Litt salt
♦ Litt pepper
*** Siden krutongene skal bade seg i olje bør man bruke olje som tåler høy varme, aller helst kokosolje. Bruker du annen olje så husk at den vil sette tydelig smak på krutongene, og at du aldri må overoppvarme kaldpressede oljer av god kvalitet da de blir ødelagte.
Slik gjør du:
- Kutt opp brødskivene i passelig størrelse. Mine Krutoger er store!
- Varm opp olje og krydder.
- Når oljen er varm, men den trenger ikke være glohet, så tilsetter du loffbitene og steker til du får en gyllen og fin farge. Skru gjerne ned temperaturen på plata.
- For å få krutongene knasende sprø skrudde jeg opp varmen på plata på fullt de siste minuttene.
- Legg de ferdigstekte krutongene på litt tørkepapir så alt overflødig fett kan trekke ut.
Perfekt å bruke tørre loffskiver til krutonger!
Å reise med ME, mine erfaringer og tips!
Hei igjen dere! Nå har jeg nettopp kommet hjem fra årets andre ferie, og denne gangen gikk turen til Kypros. Jeg har fått mange spørsmål om hvordan jeg orker å reise på ferie til varme land når jeg er så dårlig her hjemme, og jeg vil svært gjerne dele mine erfaringer med dere, -som jeg håper kan være til glede og hjelp til andre der ute med ME. Rehydrerer kroppen med kokosnøtt, Thailand 2012
Flyreisen:
♦ Ørepropper er et MUST. Flyet bråker mye og er du uheldig kan du ha spedbarn eller unger i trassalderen i setene ved siden av deg. Hørselsvern/head-set er det aller beste, men disse koster en del. Ørepropper funker bra på fly og ha de i ørene under hele turen!
♦ Øyemaske hvis du skal sove og solbriller for å unngå sterkt lys. Hvis man får vindusplass er det enkelt å regulere lyset fra vinduet selv, men i de store flyene kan man få seter midt i flyene og må forholde seg til det lyset de andre passjerene slipper inn. Husk at over skyene skinner alltid sola. Reiser du på dagen er det STERKT lys i flyet!
♦ Nakkepute for å sitte mest mulig behagelig.
♦ Har du mulighet: Bestem seteplass selv! Jo, lengre fremme i flyet jo mer plass og mindre bråk. Bak i flyet bråker det veldig fra flyet og min erfaring er at det plasseres veldig mange barn der.
FERIEN:
Melatonin:
♦ Jeg vil tro at 95% av alle med ME sliter med søvnen. Joda, man sover mye og lenge, men man sover ekstremt dårlig og ligger gjerne lenge før man sovner. Sovemedisin eller melatonin kan legen skrive ut for å gjøre det enklere å sove på flyet og ellers på reisen. Jeg har veldig god erfaring med circadin (melatonin: kroppens naturlige søvnhormon). Snakk med legen din før du reiser. Det er helt forferdelig å ligge å vri seg og ikke få sove, så ha heller med deg sovemedisin til nødtilfeller!
Unngå symptomøkende aktiviteter:
♦ Hvis det er noe som sliter deg veldig ut her hjemme så for all del unngå dette på ferien din også, så langt det er mulig! Blir du sliten av noe hjemme så blir du mest sannsynlig det på ferie også, bedre føre var.
Lytt til kroppen:
♦ Det høres så enkelt ut, men det er så viktig. Ikke press deg mer enn du vet du klarer. Ta pauser og hvil. Ikke hvil med pc'en på fanget, men hvil med hensikt til å hvile. Skru av lyset, slå av alt av lyd og legg deg nedpå sengen i en halvtimes tid. Bare lukk øynene og kjenn at kroppen fylles med oksygen. Dette er kjempeviktig!
Ikke press deg:
♦ Logisk nok, du må ikke presse deg hvis du har ME. Aksepter at du kanskje ikke kan være med på alt som skjer rundt deg og at du faktisk må stå over noe moro. Prioriter å være med på det du vil mest og gled deg over det. Du vet nok ganske sikkert at du ikke orker alt som står på programmet så da er det heller ingen vits å teste. Resultatet vil uansett bli at du får en knekk, noe du ikke har tid til på ferie. Du må for all del ungå alt av fyll og alkohol i store mengder. Dette vil kun gjøre vondt verre!
HVIL, HVIL, PUST, LYTT TIL KROPPEN OG HVIL LITT TIL! En ettermiddagslur på hotellet, Bulgaria 2010.
Solbriller og ørepropper:
♦ Ha de med deg overalt! Dette har hjulpet meg veldig i situasjoner hvor jeg egentlig ikke hadde trodd jeg skulle bli så sliten, men som jeg trenger akutt hjelp til å "overleve". Kjøp deg noen ørepropper som demper alt støy, men som du likevel kan høre stemmer med, og skaff deg noen ørepropper som tar bort absolutt alt av lyd. Jeg bruker ørepropper som demper støy når jeg er ute blant folk og er helt i svima, og det hjelper veldig da all lyd blir lavere og mer behagelig, mens jeg bruker ørepropper som fjerner all lyd når jeg skal sove. NB: Husk at du mest sannsynlig ikke vil høre vekkeklokka med disse så det er viktig at du blir vekket om det er noe viktig du skal dagen etter!
♦ Solbriller bruker jeg uansett vær og vind og folk får bare tenke hva søren de vil om meg. Solbriller hjelper alle med ME, selvom de gjerne ikke vet at de er lysømfientlige selv. Lyset påvirker nervesystemet, som hos en med ME er i høyspenn hele dagen, og derfor stresser lys kroppen. Det er spesielt viktig at du bruker solbriller hvis du har store pupiller og er lysømfientlig da pupillene tar inn mer lys enn de egentlig skal. Enkelt forklart går man rundt med øynene mysende mot sola, selvom det er overskyet og regner. Alle vet hvor sliten man blir i øyne og hode etter en dag i sola, slik er det for en med ME hver eneste dag. Evt. kan man få kjøpt linser med UV-beskyttelse som er svakt brunlige på farge og som demper lyset uansett om du er inne, ute, om det er sol eller regn, men disse koster litt.
Greens før frokost, Bulgaria 2010.
Tilkudd/supermat som hjelper meg på reiser:
♦ Himalayasalt eller uraffinert salt: Skal du til varme strøk vil væskebehovet øke og du vil svette mye mer enn normalt. Når man svetter mye mister man mye salter og mineraler. Mange mineralvann på flaske er tilsatt noen mineraler og natrium, men ikke alle. Jeg pleier å tilsette ei klype himalayasalt i vannet mitt etter en dag på stranda med mye svetting.
♦ Aloe vera 40X: Perfekt tilskudd til en sliten og dehydrert kropp. Drypp noen dråper i drikkevannet flere ganger daglig. Vindundermedisin!
♦ Greens: Gir et energikick om morgenene, setter kroppen i gang ved å rense og tilføre en coctail av vitaminer og mineraler til en fastende kropp. Funker litt som kaffe for meg.
♦ Algae Red Marine Plus: Virus-og bakteriedrepende. Tar dette forebyggende for å unngå sykdom på utenlandsreiser.
♦ Idoform: Melkesyrebakterier jeg tar for å unngå feriemage/diaré/matforgiftning. Hjelper ved å forberede fordøyelsessystemet på ukjente bakterier vi ikke er vandt med her i Norge, slik blir fordøyelsen mer immun mot fremmede bakterier i mat og luft i utlandet. Melkesyrebakteriene styrker tarmfloraen ved å gi "mat til de gode bakteriene i tarmen". Jeg har tatt idoform ved HVER reise i utlandet og jeg har aldri blitt matforgiftet/syk, og det har heller ingen jeg har reist sammen med som også har tatt idoform. Om dette er tilfeldig eller fordi jeg har tatt idoform vet jeg ikke, men jeg kommer til å fortsette med dette helt til jeg en gang blir syk på reise.
Mat / allergimat / vegetarmat:
♦ Forbered deg! Mange (nesten alle) med ME har en eller flere matintoleranser. Ofte når man er på ferie er det lett å skli ut når det kommer til maten, og det vil bare gjøre alt vondt verre. Forbered deg, undersøk landet/stedet du skal til om muligheten for allergimat, og kjøp med deg raske og enkle alternativer som f.eks knekkebrød, pålegg eller halvstekte brød som kun trenger mikro eller ovn. Har du mulighet: ta gjerne med deg en miniblender så kan du lage deg deilige og forfriskende smoothies, men dette er ikke nødvendig om du reiser til et varmt land med stort utvalg av sesongens ferske frukt og grønt.
Nistepakke smurt i leiligheten på Kypros 2012. Glutenfritt brød kjøpt på butikk.
Frokostbuffét:
♦ Jeg er stor fan av frokostbuffet da man har et godt utvalg av mat man kan plukke av etter eget ønske, behov og allergi. Har du muligheten: Kjøp frokostbuffét. Husk at alle buffeter ofte har glutenfrie, laktosefrie tilbud, og tilgang på mikrobølgeovn, men at utvalget av allergimat pleier å være minimalt. Fråts i fersk frukt, salater og grønnsaker. Frokostbuffet, Thailand 2012.
Har du flere erfaringer og tips du vil dele? Skriv det gjerne i kommentarfeltet!
Tilbehør til middagen, Kypros 2012.
Raw pasta bolognese!
Jeg er tilbake på raw food-stien igjen og dagene er fylt med store mengder ferske grønnsaker og ferskpressede juicer. DEILIG! Denne pasta bolognesen var akkurat det jeg trengte i dag, nemlig en mettende, raw middag. Jeg varmer dessuten bolognesen i dehydratoren min (på 41 grader) en halvtimes tid før jeg skal spise, så blir den lunken og god, uten at det går ut over næringsstoffene. Har spist altfor mye ihjelpkokt mat i det siste, og jeg kjenner at kroppen trenger påfyll av rå mat nå! Reguler oppskriften etter hvor mager/fet du vil ha denne retten ved å bytte ut gulrøtter med ekstra nøtter, og gjerne kaldpressede oljer i stede for vann. Tro det eller ei, men en slik raw food rett metter vanvittig og jeg hadde planer om å spise hele porsjonen på ei gang. Ja, jeg er storspist, men hadde ikke sjans i havet til å spise opp denne porsjonen, så dette ble to måltider til meg. En klassisk rett gjort raw vegansk. Håper oppskriften faller i smak :)
Til to porsjoner trenger du:
♦ 2 squash
Saus:
♦ 7 soltørka tomater, bløtlegges i en timestid
♦ 1 tomat
♦ 1/3 rødløk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ Saft fra 1/2 lime
♦ 1 dl vann - bruk bløtleggingsvannet fra de soltørka tomatene
♦ 1 ts palmesukker eller annen søtning som raw stevia, raw agavenektar eller raw kokosnektar.
♦ 1 liten kvist stangselleri, hvis du har.
♦ En god neve fersk/fryst basilikum
♦ Krydder: salt, pepper, oregano, timian
Raw "parmesan":
♦ 0,5 dl solsikkekjerner
♦ 2 ss næringsgjær
♦ 1/2 ts salt
"Kjøtt":
♦ En god neve bløtlagte valnøtter
♦ 3 gulrøtter
Slik gjør du:
- Kutt opp squashen med et juliennejern (slik jeg har på bildet under), med en potetskreller, en ostehøvel eller en spirallizer. Jeg brukte forresten ikke skallet og kjernen av squashen, det juicet jeg.
- Blend alle ingrediensene til sausen i en foodprosessor eller annen kjøkkenmaskin. - Grovhakk bløtlagte valnøtter (disse er svært syredannende i kroppen og bør bløtlegges + at de blir gode og myke og gir fin tyggemotstand). Rasp gulrøttene.
- Bland raspa gulrøtter, valnøtter og bolognese sausen.
- Nå kan retten spises med en gang eller du kan varme den. Det gjorde jeg og i mellomtiden laget jeg raw "parmesan":
- Kvern solsikkekjerner, næringgjær og salt i en foodprosessor, blender, med stavmikser eller annen kjøkkenmaskin.
Min nye venn:
SPIRALIZER! Det er rett og slett kun latskap at jeg ikke har fått meg en slik før, siden jeg har siklet på en i 2,5 år, siden jeg har hatt råd til en mange ganger, og fordi jeg lager og spiser såpass mye raw food som jeg gjør. Gosj, latskapen lenge leve... MEN jeg har hatt en veldig god start på helgen, jeg har nemlig fått tak i mengder, jeg gjentar m-e-n-g-d-e-r av grønnkål og så kom denne herlige pakken til meg!
Vi kommer til å bli veldig gode venner, vi to!
Nå er det slik at sanabona.no har fått inn spiralizer så da hadde jeg faktisk ingen unnskyldinger for å utsette slizeren min lenger. Jeg betalte 399,- for min nye venn, pluss 69 kr frakt.(PSSST: Du kan hente pakken din selv og da betaler du null i frakt!). Jeg er ikke sponset av sanabona, men jeg er veldig glad i nettsiden og jeg sprer gjerne positive ord om sanabona videre. God service og fine priser gjør sanabona.no verdt et besøk, og siden nettsiden er norsk slipper man å tenke på toll og moms.
Deilig, kremet sjokolademilkshake!
Her er en oppskrift på en deilig, kremet sjokolademilkshake som er laget på kun 6 ingredienser. Ofte inneholder smoothiene mine mange ingredienser, men det gjør ikke denne. Poenget er nemlig at 4 av disse ingrediensene er virkelig obligatorisk på kjøkkenet til en hver matentusiast. Hvis du mangler en eller flere av disse ingrediensene er det virkelig på tide at du tar deg selv i nakken og får kjøpt deg disse; kokosmelk, rått kakaopulver, ekste vaniljepulver (evt. vaniljestang) og alternativ søtning etter egen smak og behag. Jeg bruker litt banan i milkshaken, kun for å gjøre den litt søtere og kremete på konsistens, men det er helt opp til deg selv.
Sjokolademilkshake til to:
♦ 4 dl økologisk kokosmelk, fullfett
♦ 10 isbiter
♦ 1/2 frossen banan
♦ 2 ss rått kakaopulver
♦ 1 ts ekte vaniljepulver
♦ 10 dråper stevia eller annen søtning etter smak, f.eks sukrin, steviapulver eller yaconsirup.
Valgfritt: 1 ss lecitin, 1 ss carob og 1 ts maca
- Jeg brukte carob for sødme, lecitin for hjernefett(!) og konsistens, og maca for energi. Maca gir meg masse energi! Les gjerne mer om carob HER og mer om maca HER.
- Og her skal alt selvsagt bare blendes.
- Sjokoladesausen i glassene er laget av rått kakaopulver, yaconsirup og en spiseskje kokosmelk.
På grunn av kokosmelken, som det er viktig at er fullfett, blir denne milkshaken kremete og skikkelig fluffy, og ønsker du en kraftigere sjokoladesmak tilsetter du bare mer kakao. Smak deg frem!
Syrlig, raw kirsebær godteri!
Jeg kan garantere dere en sur opplevelse med disse raw kirsebær godterikulene! Raw godteri er ofte laget av nøtter og frø, men her har jeg en nøttefri godterioppskrift. Jeg håper noen av dere vil prøve denne oppskriften, for disse smaker faktisk surt godteri! Jeg vil bare advare, - dette er skikkelig surt godteri, så er du pinglete så bør du nok bytte ut 1 dl kirsebær med morbær eller dadler. Nam, disse får bein å gå på, og aller best er de selvsagt dyppet i sjokolade. Alt er best med sjokolade, spør du meg! Er du derimot ute etter rask snop så triller du bare kulene i kokos eller annen snacks. Jeg trillet mine i kokos, bananflak og gojipulver, sistnevnte anbefales ikke da pulveret smelter og blir kliss.
Til ca 30 kuler kirsebær godis:
♦ 2 dl surkirsebær
♦ 1,5 dl bløtlagte morbær (eller dadler!)
♦ 1 dl kokos
♦ 2 ss gojipulver (hvis du har)
♦ 2 ss granateplepulver (hvis du har)
♦ 1 ss kokosolje
♦ 1/2 ts ekte vaniljepulver
Slik gjør du:
- Enkelt og greit; blend alle ingrediensene i en foodprosessor.
- Trill til kuler. Sett gjerne blandingen kjølig ei stund, da vil det bli lettere å forme kuler.
- Dypp i sjokolade eller trill i snacks som f.eks. kokos, kakaonibs, bananflak, hakka nøtter eller hakka frukt.
Sjekk gjerne ut oppskriften min på søtsure godterikuler for en annen oppskrift på raw godteri, HER finner dere den.
Raw sour cream and onion chips!
Endelig er grønnkålsesongen i gang igjen for fullt! Gjettom jeg har gledet meg til å se synet av den krusete bladkålen igjen, og ikke minst, - til å lage grønnkålchips igjen! Grønnkålchips er virkelig en av den aller, aller beste raw food snacksen jeg kan få. Jeg kan rett og slett ikke noe for det, hvor sært det enn er, men det finnes ikke noe bedre enn en skål med knasende sprø grønnkålchips som kommer rett fra dehydratoren, ja, for chipsen blir KNASENDE SPRØ! For noen er kantarellen skogens gull, vel, for meg er grønnkål naturens smaragd!
Denne sour cream and onion chipsen er bare helt fantastisk, den smaker "ordentlig" sour cream!!!
Til tre brett chips:
♦ Mange stilker grønnkål
Sour cream and onion marinade:
♦ 1,5 dl cashewnøtter, bløtlagt i en timestid
♦ 0,5 dl ferskpresset sitronjuice
♦ 1 løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 3 ss frossen dill / en god neve fersk
♦ 3 ss frossen persille / en god neve fersk
♦ Salt, pepper.
♦ 1,5-2dl vann
SLIK GJØR DU:
- Riv opp grønnkålen i passelige biter. Husk at grønnkålen vil krympe så det er bedre å dele den opp i litt store biter.
- Blend alle ingrediensene til surkremen. Bruk gjerne en blender eller stavmikser, til nød foodprosessor. Jeg brukte Magic bullet'en min. Start med 1,5 dl vann, tilsett mer vann om nødvendig, men vi ønsker en tykk marinade med minst mulig væske.
- Smak på surkremen, trengs det mer urter/krydder? Husk at smakene blir mye tydeligere når chipsen er tørket!!
- Massér surkremen godt inn i grønnkålen. Pass på grønnkålen blir fullstendig dekket av surkrem.
- Fordel grønnkålen ut over tre paraflexx bakeunderlag (til dehydrator) eller stekebrett med bakepapir (til ovn). Dryss gjerne over salt.
- Tørk i dehydrator på 41 grader i ca 15 timer eller i ovn på laveste varme eller 50 grader med døra på gløtt. Det er viktig at døren åpnes under veis for å slippe ut fuktighet.
- Oppbevares i en kakeboks, men chipsen er aller best og sprøest når den er nytørket!
Jeg startet å lage grønnkålchips lenge før jeg fikk meg dehydrator, så her vil jeg ikke høre noen unnskyldinger om at dere ikke kan lage denne chipsen uten dehydrator, hehe. Det går supert å tørke grønnkål i ovnen, men skal du ha den "raw" må du beregne god tid. Er du derimot kun ute etter chipsen, raw eller ei, så kan den fint tørkes på høyere temperatur, bare pass på å slipp ut fuktighet av ovnen og at chipsen ikke blir brent. Jeg har flere oppskrifter på grønnkålchips, trykk dere gjerne inn på linkene under for å komme direkte til oppskriftene!
♥ Spicy grønnkålchips med smak av taco!
♥ Grønnkålchips med "ost"!
♥ Enkel, cheezy grønnkålchips!
♥ Grønnkålchips med tomat!
Dere vil ikke tro hvor godt dette er før dere prøver. Nam, nam, naaaaaam!
Og hvis dere er interessert i litt om næringsinnholdet i grønnkål: Per 100 gram inneholder grønnkål mer kalsium enn lettmelk, 157mg VS 100mg. Grønnkål er en god kilde til jern og inneholder nesten like mye jern som i biff, i grønnkål får man i seg 1,7mg jern, mens i biff av storfe er det 2,3mg jern. Grønnkål inneholder dessuten mer betakaroten enn gulrøtter og dobbelt så mye vitamin C som appelsiner. Ikke dårlig eller hva!? (Kilde)
Min favoritt-te for tiden!
Nå som det går mot kaldere og mørkere tider så vil jeg gjerne dele et varmende tips om min nye favoritt-te. Dette er ikke egentlig én te, men to som jeg blander sammen og sammen utfyller de hverandre, etter min smak. Jeg har rett og slett fått totalt hekta på denne teen for tiden så hvis det er noen som er ute etter ny te så vil jeg absolutt anbefale denne kombinasjonen.
Mangoteen av grønn te gir bittelitt koffein og tilsvarende energi, jordbærteen gir en fruktig smak og steviaen gir en sødme som jeg syns fremhever smakene av mango og jordbær.
♥ En pose St.Dalfour Golden Mango Green Tea
♥ En pose St.Dalfour Strawberry Tea
♥ Ei klype stevia
♥ Gjerne noen gojibær som kan spises når tekoppen nærmer seg tom.
Skal du lage god te er det viktig at det ikke brukes kokende vann, helst rundt 80-90grader, og at teen ikke trekker for lenge (maks 3 minutter). Grønn te blir fort besk.
Jeg har nevnt mangoteen før, men jeg syns denne kombinasjonen fortjente et eget innlegg. Høsten er definitivt den årstiden jeg drikker mest te og for tiden drikker jeg minst en kopp med denne teen daglig. Grønn te gir bittelitt koffein og kan drikkes på kveldstid, men det anbefales ikke. Ceylon te er koffeinfri og kan godt nytes i sofakroken på kveldstid. Mitt tips, denne regnfulle lørdagen er rett og slett at neste gang du har litt ekstra plass i en pakke fra iHerb, - er å slenge oppi disse pakkene med te, så har du definitivt mange kopper med knallgod og rykende varm te fremfor deg i høst!
VERDENS beste sweet chili and garlic saus!
Jeg elsker sweet chili and garlic saus med stor "E" og jeg bruker denne sausen som andre bruker ketchup. For meg er det ingen begrensninger til hva jeg bruker denne sausen til og eksempelsvis bruker jeg sweet chili and garlic på pizza, pasta, nuggets, fisk, falafler og selvfølgelig til vårruller. Jeg simpelthen elsker kombinasjonen av søtt, surt, sterkt og salt = de fire S'ene som jeg har snakket om før som kommer fra det Asiatiske kjøkkenet. Denne chilisausen er mild og beregnet for "pingler" som ikke liker eller tåler sterk mat. Man kan fint doble og triple mengden chili, null problem, men en ting er viktig å huske på og det er at jo lengre denne sausen står i kjøleskapet, desto sterkere blir den!
Mjuuugly's RAW sweet chili and garlic saus:
♦ 1 dl rå agavenektar***
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ Saft av 1 lime
♦ 1 fersk chili
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 1/4 rødløk
♦ 1 ss eddik
♦ 1-2cm fersk ingefær
♦ Salt og pepper
*** Det er mange uenigheter om agavenektar ute og går for tiden. Jeg lytter til min egen kropp og bruker agavenektar nøyaktig når jeg selv føler for det. Alternativt kan man bruke hvilken som helst sirup eller nektar, men det vil også gi en annen smak på sausen.
Slik gjør du:
- Skvis saften ut av lime og sitron.
- Fiiinhakk chili, rødløk, hvitløk og ingefær.
- Bland alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper, evt. tilsett mer av de andre ingrediensene.
- Oppbevar i en lufttett beholder i kjøleskapet
TIPS! Sausen blir helt klart best etter en dag eller to (eller syv!) i kjøleskapet.
Når jeg lager denne porsjonen så holder den seg helt til glasset er tomt. Jeg vet derfor ikke hvor lenge den egentlig er holdbar i kjøleskapet, men selv bruker jeg en lufttett beholder (Norgesglass) og jeg har hatt min i opptill en måned uten at den har blitt dårlig. Helt perfekt å ha et slikt glass stående i kjøleskapet!
Dette er garantert verdens beste sweet chili and garlic saus!
Hot linsegryte med tacokrydder!
Usj, for et ruskevær det er for tiden. Tror ikke vi har hatt en eneste dag uten ustanselig regn! Likevel, høsten er jo koselig også da og lysten på varm mat er stor når det blir kaldt i lufta! Denne linsegryta laget jeg i går og den ble veldig, veldig god. Jeg er stor fan av varme supper og gryter om høsten, det er utrolig enkel mat som stort sett lager seg selv, og så får man ofte brukt de gode norske råvarene. Jeg håper dere setter pris på slike oppskrifter for jeg kan garantere dere at det er flere i vente. Faktisk kunne jeg spist slik mat hver eneste dag!
Denne gryta er vegansk, men jeg har toppet med litt økologisk mozzarella. Jeg er svak for ost og syns en god ost sender en rett til nye høyder. Dette er i hvert fall en veldig god vegetarrett som bør prøves i løpet av høsten. Tilsett gjerne litt rømme og server gryta med nystekte rundstykker og smør. Nom!
Til ei stor gryte hot linsegryte:
♦ 1 boks hakka tomater á 400gram
♦ 6 dl vann
♦ 1 løk
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 2 gulrøtter
♦ 1 dl røde linser
♦ 2 dl kikerter eller andre bønner
♦ 2 ss tomatpuré
♦ 1 ss sukrin
♦ 1 ss kokosolje
♦ 1/2 boks mais
Krydder: 2 ts cumin/spisskummen, 1 ts salt, 1 ts knuste korianderfrø, 1 ts paprikapulver, 1/2 ts chilipulver, 1/4 ts sort pepper.
♦ Økologisk mozzarellaost
Slik gjør du:
- Løk og hvitløk surres gylden i litt kokosolje.
- Skyll linsene godt i kaldt vann. De kan gjerne bløtlegges i 15-30 minutter før du lager gryta, men det er ikke nødvendig.
- Rasp gulrøttene og skyll kikertene godt om du bruker kikerter fra boks.
- Tilsett alle ingrediensene og la gryta stå å putre på komfyren i minst 20 minutter, men gjerne lenger.
- Topp med litt grønt og ost før servering, om du vil! :)